ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

Εκπαιδευτικά Υλικά Πρόληψης

Το εγχειρίδιο - Δεξιότητες για παιδιά του Δημοτικού
Επικοινωνία στην Οικογένεια
Ο κήπος με τις 11 γάτες
Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο Νηπιαγωγείο
Παιχνίδια Παιδιών
Συζητήσεις Εφήβων
"Στηρίζομαι στα πόδια μου" - Εγχειρίδιο για τον Εκπαιδευτικό
Το σπίτι των παιδιών

Φωτογραφικό Αρχείο

Φωτογραφικό Αρχείο

Το Κέντρο Πρόληψης συγκροτεί ομάδες γονέων με παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας με στόχο την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα πρόληψης και επικοινωνίας στην οικογένεια, καθώς και την υποστήριξή τους στο ρόλο τους ως γονείς. Οι Ομάδες Γονέων δεν αφορούν γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης, αλλά γονείς που επιθυμούν να «μάθουν» να ανταποκρίνονται καλύτερα στο ρόλο τους.

Στις ομάδες δημιουργείται το κατάλληλο πλαίσιο ώστε οι συμμετέχοντες να μοιραστούν εμπειρίες και προβληματισμούς και να αναζητήσουν καινούριους και αποτελεσματικότερους τρόπους επικοινωνίας με τα παιδιά τους. Βασική λειτουργία των ομάδων είναι ότι παρέχει την δυνατότητα στους γονείς να κατανοήσουν ότι οι δυσκολίες που απορρέουν από τον γονεϊκό ρόλο δεν είναι προσωπική τους αδυναμία αλλά είναι σημείο των καιρών. Αυτό λειτουργεί υποστηριχτικά. Εξάλλου είναι πολύ συνηθισμένο μετά το πέρας των ομάδων, οι γονείς που συμμετείχαν να συνεχίσουν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να προσφέρει υποστήριξη ο ένας στον άλλο.

Με βιωματικό τρόπο και τη χρήση τεχνικών ενεργητικής μάθησης (συζήτηση σε μικρές ή μεγάλες ομάδες, παιχνίδια ρόλων, ελεύθερο συνειρμό) οι γονείς αναλύουν και επεξεργάζονται διάφορα θέματα όπως:

* ανάγκες παιδιών

* τεχνικές επικοινωνίας

* αυτοεκτίμηση

* συναισθήματα

* επιβολή ορίων

* συγκρούσεις

Η θεματολογία είναι προσαρμοσμένη στην ηλικία των παιδιών των γονέων που κάθε φορά συμμετέχουν.

Οι ομάδες είναι "κλειστές" (τα ίδια άτομα αποτελούν την ομάδα, από την αρχή ως το τέλος) με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 20 άτομα. Γίνονται, συνολικά, 8-12 δίωρες συναντήσεις με συχνότητα μια συνάντηση την εβδομάδα.

Επιστροφή

GTranslate

Φυλλάδια Κέντρου