ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

Εκπαιδευτικά Υλικά Πρόληψης

Το εγχειρίδιο - Δεξιότητες για παιδιά του Δημοτικού
Επικοινωνία στην Οικογένεια
Ο κήπος με τις 11 γάτες
Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο Νηπιαγωγείο
Παιχνίδια Παιδιών
Συζητήσεις Εφήβων
"Στηρίζομαι στα πόδια μου" - Εγχειρίδιο για τον Εκπαιδευτικό
Το σπίτι των παιδιών

Φωτογραφικό Αρχείο

Φωτογραφικό Αρχείο

Οι γονείς είναι οι βασικοί οργανωτές του συστήματος της οικογένειας και παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών, στην ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Η επίδραση τους είναι καθοριστική για τη ζωή και την εξέλιξή τους.

Ωστόσο στην σύγχρονη πραγματικότητα δεν είναι εύκολο να είναι κανείς γονιός. Τα πράγματα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και ενώ ο άνθρωπος βιώνει μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογών σε σχέση με το παρελθόν, δεν απολαμβάνει την ίδια ασφάλεια ως προς το τι είναι καλό και κακό και ποια είναι η δική του θέση στο σημερινό κόσμο. Σταθερά σημεία αναφοράς που διευκόλυναν τον άνθρωπο να βρίσκει τον δρόμο του, σήμερα αμφισβητούνται. Οι γονείς μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, νιώθουν και οι ίδιοι μετέωροι. Αυτά που οι δικοί τους γονείς τους πρόσφεραν σαν σταθερά σημεία αναφοράς δεν μπορούν να απαντήσουν στις αγωνίες των δικών τους παιδιών. Συχνά αισθάνονται πως τα γεγονότα τους ξεπερνούν, αγωνιούν, φοβούνται και νοιώθουν πολλές φορές αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες.

Αναζητούν τρόπους να μάθουν πώς να ανταποκρίνονται στο δύσκολο και σύνθετο ρόλο τους.

Το Κέντρο Πρόληψης κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς οργανώνει παρεμβάσεις με στόχο την υποστήριξή τους στο γονεϊκό τους ρόλο.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

Ομάδες γονέων

Ανοικτές Ομιλίες

GTranslate

Φυλλάδια Κέντρου