ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

Εκπαιδευτικά Υλικά Πρόληψης

Το εγχειρίδιο - Δεξιότητες για παιδιά του Δημοτικού
Επικοινωνία στην Οικογένεια
Ο κήπος με τις 11 γάτες
Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο Νηπιαγωγείο
Παιχνίδια Παιδιών
Συζητήσεις Εφήβων
"Στηρίζομαι στα πόδια μου" - Εγχειρίδιο για τον Εκπαιδευτικό
Το σπίτι των παιδιών

Φωτογραφικό Αρχείο

Φωτογραφικό Αρχείο

Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Είναι μια εξελικτική φάση κατά τη διάρκεια της οποίας συμβαίνουν βιολογικές, σωματικές και ψυχολογικές μεταβολές που επηρεάζουν και διαμορφώνουν:

• τη συμπεριφορά του εφήβου

• τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους

• τις απόψεις και τις ιδέες του απέναντι σε αρχές και αξίες που επικρατούν στην κοινωνία όπου ζει.

Χρονικά, η εφηβεία θεωρείται ότι καλύπτει ένα διάστημα 7-8 χρόνων, κυρίως εκείνο μεταξύ του 12ου και 19ου έτους.

Η μακρά περίοδος αναζήτησης της ταυτότητας και του προσωπικού σχεδίου ζωής, καθώς και η φυσική αλλά και η αγχώδης επιθυμία του για συναισθηματικό απογαλακτισμό από τους γονείς καθιστούν τον έφηβο πολύ ευάλωτο. Ο έφηβος χρειάζεται αποδοχή και υποστήριξη που θα δημιουργεί ασφαλές υπόβαθρο για τις αναζητήσεις του. Η εφηβεία αποτελεί μεταβατική περίοδο και ο έφηβος βρίσκεται ανάμεσα σ' ένα κόσμο που σβήνει, του παιδιού, και σε ένα κόσμο όπου δεν έχει ενταχθεί ακόμα, του ενήλικα.

Στο προσκήνιο της εφηβικής ζωής μπαίνουν για πρώτη φορά τόσο δυναμικά και οι συνομήλικοι. Η ομάδα συνομηλίκων είναι για τον έφηβο ένα μέσο αναζήτησης της κοινωνικής του ταυτότητας. Μέσα από τη συμμετοχή στην ομάδα των συνομηλίκων ο έφηβος προσπαθεί να μετριάσει το άγχος και να βρει υποστήριξη από άλλους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση μ’ αυτόν. Αυτός είναι ο λόγος που η παρέα γίνεται πολύ σημαντική για τον έφηβο.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι χρήστες ξεκινούν την χρήση κατά την διάρκεια της εφηβείας. Η εφηβεία αποτελεί δύσκολη περίοδο. Εξελίσσονται ραγδαίες ψυχικές, οργανικές και συναισθηματικές αλλαγές και υπάρχει έντονη ανάγκη του εφήβου για αναγνώριση αποδοχή και υποστήριξη.. Αναζητεί καινούργιες εμπειρίες και έλκεται από το απαγορευμένο αφού το παιγνίδι με τα όρια είναι γνώρισμα της εφηβείας. Όλα αυτά κάνουν τον έφηβο ευάλωτο στη χρήση. Η ουσία χρησιμοποιείται από τον έφηβο σαν ένα μέσο να μεταλλάξει τα άσχημα συναισθήματα, να αποφύγει το άγχος και τις απογοητεύσεις.

Το Κέντρο Πρόληψης κατανοώντας την ευαλωτότητα των εφήβων και το σημαντικό ρόλο που οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί διαδραματίζουν στην υιοθέτηση στάσεων και απόψεων οργανώνει παρεμβάσεις για:

• Γονείς

• Εκπαιδευτικούς

• Εφήβους που φοιτούν στα γυμνάσια μέσω των σχολικών προγραμμάτων. Ταυτόχρονα οργανώνει ομάδες εφήβων εκτός της σχολικής κοινότητας.

ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κέντρο Πρόληψης "Ορίζοντες" έχοντας αφετηρία τις ανάγκες των εφήβων, οργανώνει προγράμματα πρόληψης, προκειμένου να τους στηρίξει σε αυτή την περίοδο της ζωής τους.

Μέσα από τη συμμετοχή στις ομάδες εφήβων, δίνεται η δυνατότητα έκφρασης και επεξεργασίας των ζητημάτων που τους προβληματίζουν. Οδηγούνται έτσι σταδιακά σε προσωπική ανάπτυξη, αφού μαθαίνουν καλύτερα τον εαυτό τους (τα δυνατά τους σημεία, τις αξίες τους, τη διαχείριση των συναισθημάτων τους).

ΣΤΟΧΟΙ

  • Επεξεργασία της εικόνας εαυτού
  • Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης
  • Αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας
  • Κατανόηση των επιρροών από τους συνομηλίκους
  • Ενίσχυση ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων
  • Διαμόρφωση θετικής αντίληψης και στάσης για τη ζωή

 

GTranslate

Φυλλάδια Κέντρου